Obavještenje o Evropskom internet istraživanju o drogama 2024

Opština Rožaje sa zadovoljstvom obavještava građane o učešću Crne Gore u Evropskom internet istraživanju o drogama 2024. Ovo istraživanje sprovodi Institut za javno zdravlje Crne Gore u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Crne Gore i Evropskim centrom za monitoring droga i zavisnosti o drogama (EMCDDA).

Cilj istraživanja je dobijanje detaljnih informacija o praksama i obrascima upotrebe droga, uključujući načine nabavke, cijene supstanci, uobičajene količine koje se kupuju i koriste, te karakteristike tržišta. Podaci prikupljeni kroz ovo istraživanje pomoći će kreatorima politike i istraživačima u boljoj procjeni i razumijevanju upotrebe droga kako na nivou EU tako i na nacionalnom nivou.

Istraživanje je anonimno i sprovodi se online putem EU Survey platforme. Ciljna populacija su punoljetne osobe koje su koristile neku od sljedećih supstanci: kanabis, kokain, ekstazi/MDMA, amfetamine, metamfetamine, NPS (nove psihoaktivne supstance), heroin ili ketamin. Upitnik se ispunjava u periodu od 10 do 35 minuta, zavisno od broja modula koje ispitanik izabere da odgovori.

Važno je napomenuti da istraživanju mogu pristupiti i osobe iz drugih zemalja koje žive u Crnoj Gori, odabirom opcije upitnika na engleskom jeziku. Podaci su u potpunosti anonimni i zaštićeni, a istraživanje ne prikuplja identifikacione podatke niti IP adrese računara.

Planirani datum početka istraživanja je 27. maj 2024. godine, a promotivna kampanja i period prikupljanja podataka trajaće šest sedmica. Pozivamo sve građane da podrže ovo važno istraživanje i učestvuju u njemu.

Za više informacija, posjetite web stranicu Instituta za javno zdravlje Crne Gore ovdje, ili pratite njihove društvene mreže: Instagram (@ijz.cg), Facebook (Institut za zdravlje Crne Gore), YouTube (video).

Link za ulazak u istraživanje: Istraživanje na crnogorskom jeziku.

Za dodatne informacije, kontaktirajte koordinatore istraživanja:

  • Tatijana Đurišić: 067 626 123
  • Dr Ljiljana Golubović: 067 626 131
  • Dr Vilnerina Ramčilović: 068 217 000
  • Marija Pasić: 068 006 956

Unaprijed se zahvaljujemo na vašoj podršci i učešću u ovom važnom istraživanju.

Objave iz povezanih i sličnih kategorija...